2015 m. rugpjūčio 17 d., pirmadienis

Mano mažylis- superherojus ;)



Kasmet matau žinučių socialiniuose tinkluose kai tėveliai, ypač mamytės, susirūpinę savo atžalų ugdymu, klausinėja patarimų kokia veikla užimti savo mažametį. Nenustebčiau jei būtų klausiama patarimo ar nuorodų į veikiančius būrelius jau ūgtelėjusiems mokyklinukams, tačiau įdomiausia tai, kad įvairių veiklų ieškoma vos pradėjusiems vaikščioti pypliukams.
                             Skaitydama tokius klausimus ir po jais sekančias diskusijas vis savęs klausiu- kas gi verčia manyti mamytes, kad jų dar nekalbančioms, daiginančioms dantukus, dažnai dar saugiai įvyniotoms į sauskelnes atžaloms būtinos įvairiausios veiklos ir pramogos?  
Savo vaikus auginu taip, kokią galimybę pati turėjau- saviraiškos laisvė ir jokios prievartos vaikiškose veiklose. Dirbdama pedagoginį darbą nuomonės nepakeičiau. Anaiptol, netgi rekomenduoju mamytėms palikti savo mažylius ramybėje. Ir dėl to nesisieloti, nejausti sąžinės graužaties, kad kaimynų trimetis lanko ir muzikos, ir dailės, ir lipdymo, ir šokio užsiėmimus. Tuojau paaiškinsiu kodėl.
Nereikia stengtis labai daug kuom užimti mažylių. Dar bus sočiai laiko ir galimybių vaikščioti į būrelius, ir įsitraukti į visokias veiklas. Kitas reikalas- jei jūsų mažylis nelanko ugdymo įstaigos- darželio, tuomet turėdami noro, laiko bei galimybių, galite keliauti į muzikinius užsiėmimus. Muzika padeda įvairiapusiam lavinimuisi. Tačiau mažamečiui, dar net mokyklos nelankančiam, tikrai nėra būtina. Tie vaikučiai, kurie lanko darželį taip pat turi veiklų per akis. Vaikas turi jausti malonumą kažką veikdamas, kurdamas, atrasdamas. Jis turi mėgautis vaikiška veikla, tai skatina kūrybiškumą, smalsumą. Kaladėlių bokštų statymas, puodų barškinimas virtuvėje, burzgimas stumiant mašinytę, lėlės migdymas ar piešimas, knygelių vartymas, smagus krykštavimas bėgiojant ar pliuškenantis kiemo baseinėlyje vasarą- štai puikios veiklos. Darželinukas (ar juo labiau dar net nelankantis darželio mažylis) dar negali žinoti kas yra tikrasis jo pašaukimas. Šiandien jam patinka piešti, rytoj dainuoti, poryt groti, dar po kelių dienų kamuolį gainioti. Tai normalu- vaikui kiekviena diena atneša naujus atradimus ir savęs išbandymus. Net ir ūgtelėję mokyklinukai dažnai negali apsispręsti kas jiems patinka labiau- dainavimas ar molio lipdymas.
Todėl, mielos mamytės ir tėveliai, nesijaudinkite, aš esu visiškai įsitikinusi, kad jūsų vaikučiui veiklos tikrai užtenka. Apkrauti ir perkrauti visapusiškai besiformuojantį organizmą nėra tinkamas sprendimas Neužmirškite, kad mažyliai per dieną gauna nežmoniškai daug informacijos, nes išmoksta vis ko nors nauja. Tai mes, suaugę jau viską mokam ir mums nuobodu. Mažam vaikui- toli gražu.  Mažiukui reikalingas dienos režimas, ir veiklos pagal jo raidą.
                             Jūsų nuostabus mažylis- yra savita ir unikali asmenybė. Ji neprivalo įgyvendinti savo tėvelių neišsipildžiusių svajonių ar troškimų. Vaikas bus kur kas laimingesnis ir kūrybiškesnis matydamas besišypsančią mamą, kuri pati imasi kažkada trokštos veiklos.  Būnant namuose su mažu vaiku yra puikios galimybės savirealizacijai. Neskubėkite prieštarauti. Aplinkui galybė puikių pavyzdžių kaip motinystė leido moterims imtis širdžiai mielų veiklų. Jei manote, kad jūsų trimetei mažylei reikalingos šokio pamokos, gal pati užsirašykite į tokius užsiėmimus? Jei manote, kad jūsų dvimetis pasižymi puikia klausa, gal išmokite groti kokiu nors instrumentu ar pamėginkite dainuoti pati? Gal manote, kad jūsų penkiametis- būsimoji krepšinio legenda? Tokiu atveju galbūt tėveliams  reikėtų rasti bent valandėlę sportui?
O vaikučiai turi prigimtinę teisę tiesiog būti tuo, kuo jie dabar yra- būti mažu vaiku. Neatimkime šitos svarbios vaiko raidai galimybės. 

Nuotrauka iš www.pinterest.com

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą